Dzieci przygotowujące posiłki podczas zajęć w ramach programu „Zdrowie nietrudne”

Program „Zdrowe - nietrudne”
Spotkanie nr 10 i 11

Na początku wiosennej pory roku na zajęciach świetlicowych z grupą uczniów z klasy 2b przygotowaliśmy uprawę kilku nowalijek z myślą o witaminowym dodatku do kolejnego, zdrowego dania.

Nasze uprawy

W parach lub małych zespołach przystąpiliśmy do sadzenia. Okazało się, że działanie z zakresu ogrodnictwa sprawiają nam nie mniejszą radość niż przyrządzanie potraw. Zaangażowanie i energia towarzysząca pracy wywoływała uśmiech i zadowolenia zarówno u uczestników, jak i u mnie, obserwującej, towarzyszącej i wspierającej aktywność dzieci.

W wyniku wspólnych starań przygotowaliśmy trzy rodzaje upraw. Były to:

  • rzeżucha, sadzona na spodkach, na wacie oraz w specjalnym korytku,
  • szczypiorek, który zamierzaliśmy uzyskać poprzez umieszczenie cebuli na gazie zanurzonej w słoiku z woda,
  • natka pietruszki, mająca zakiełkować z zasadzonych w ziemi przyciętych korzeniach pietruszki.

Po wstępnych wyjaśnieniach przygotowanie poszczególnych upraw przebiegło niezwykle sprawnie. Umieściliśmy je na dwóch tacach, które zostały przeniesione do sali klasy 2b. Tam pod czujnym okiem „ogrodników” i p. Eli wzrastały i rozwijały się przez cały kolejny tydzień.

„Sałatka zdrowa dla oczu”.

Na następnym spotkaniu trafiły ponownie do nas i zostały wykorzystane do przygotowania „Sałatki zdrowej dla oczu”. Oprócz wyhodowanej przez nas zieleniny, na stołach pojawiły się liczne produkty bogate w witaminę E i A, które są potrzebne do prawidłowej pracy oka. Były to: winogrona, pomidory, papryka, liście świeżego szpinaku, sałata, marchew, orzechy włoskie, kukurydza i oczywiście jajka ugotowane na twardo. Dzięki temu ostatniemu składnikowi mogliśmy przygotować nie tylko sałatkę zdrową dla oczu, ale jednocześnie sałatkę wielkanocną w okresie poprzedzającym święta.

Tak jak zawsze, pracę rozpoczęliśmy od umycia warzyw, krojenia poszczególnych produktów i umieszczania ich w miseczkach. Następnie po posprzątaniu i przygotowaniu stołów, zasiedliśmy do wspólnej konsumpcji. Każdy uczestnik samodzielnie komponował swoją sałatkę z wybranych, szczególnie lubianych składników, a w wielu miseczkach pojawiła się także wyhodowana przez nas zielenina, zwłaszcza dorodna rzeżucha.

Przyjemne z pożytecznym

Nasze wspólne działanie nie tylko dostarczyło nam smakowitych doznań, ale także pogłębiły wiedzę na temat produktów zdrowych dla oczu. W ten sposób połączyliśmy przyjemne z pożytecznym.

Galeria zdjęć

Szkoła Podstawowa nr 38

ul. Romana Brandstaettera 6
61-659 Poznań

Dyrektor
Anna Sobczak

Wicedyrektor szkoły
Ewa Baszkiewicz

Lucyna Podolak
(61) 820-36-91 w. 34

telefon
61 820–36–91
email

Szkic budynku Szkoły Podstawowej nr 38 w Poznaniu
Szkoła Podstawowa 38 z Poznania wspiera akcję kart PEKA dla dzieci.