
Program „Zdrowe - nietrudne”
Spotkanie nr 10 i 11
Na początku wiosennej pory roku na zajęciach świetlicowych z grupą uczniów z klasy 2b przygotowaliśmy uprawę kilku nowalijek z myślą o witaminowym dodatku do kolejnego, zdrowego dania.
Nasze uprawy
W parach lub małych zespołach przystąpiliśmy do sadzenia. Okazało się, że działanie z zakresu ogrodnictwa sprawiają nam nie mniejszą radość niż przyrządzanie potraw. Zaangażowanie i energia towarzysząca pracy wywoływała uśmiech i zadowolenia zarówno u uczestników, jak i u mnie, obserwującej, towarzyszącej i wspierającej aktywność dzieci.
W wyniku wspólnych starań przygotowaliśmy trzy rodzaje upraw. Były to:
- rzeżucha, sadzona na spodkach, na wacie oraz w specjalnym korytku,
- szczypiorek, który zamierzaliśmy uzyskać poprzez umieszczenie cebuli na gazie zanurzonej w słoiku z woda,
- natka pietruszki, mająca zakiełkować z zasadzonych w ziemi przyciętych korzeniach pietruszki.
Po wstępnych wyjaśnieniach przygotowanie poszczególnych upraw przebiegło niezwykle sprawnie. Umieściliśmy je na dwóch tacach, które zostały przeniesione do sali klasy 2b. Tam pod czujnym okiem „ogrodników” i p. Eli wzrastały i rozwijały się przez cały kolejny tydzień.
„Sałatka zdrowa dla oczu”.
Na następnym spotkaniu trafiły ponownie do nas i zostały wykorzystane do przygotowania „Sałatki zdrowej dla oczu”. Oprócz wyhodowanej przez nas zieleniny, na stołach pojawiły się liczne produkty bogate w witaminę E i A, które są potrzebne do prawidłowej pracy oka. Były to: winogrona, pomidory, papryka, liście świeżego szpinaku, sałata, marchew, orzechy włoskie, kukurydza i oczywiście jajka ugotowane na twardo. Dzięki temu ostatniemu składnikowi mogliśmy przygotować nie tylko sałatkę zdrową dla oczu, ale jednocześnie sałatkę wielkanocną w okresie poprzedzającym święta.
Tak jak zawsze, pracę rozpoczęliśmy od umycia warzyw, krojenia poszczególnych produktów i umieszczania ich w miseczkach. Następnie po posprzątaniu i przygotowaniu stołów, zasiedliśmy do wspólnej konsumpcji. Każdy uczestnik samodzielnie komponował swoją sałatkę z wybranych, szczególnie lubianych składników, a w wielu miseczkach pojawiła się także wyhodowana przez nas zielenina, zwłaszcza dorodna rzeżucha.
Przyjemne z pożytecznym
Nasze wspólne działanie nie tylko dostarczyło nam smakowitych doznań, ale także pogłębiły wiedzę na temat produktów zdrowych dla oczu. W ten sposób połączyliśmy przyjemne z pożytecznym.