
Program „Zdrowe - nietrudne” - Spotkanie nr 3
Po dwóch pierwszych zajęciach nadeszła pora na samodzielne wykonanie pierwszej zdrowej przekąski. Zaopatrzeni w niezbędne produkty i przybory oraz w zapał i energię do pracy przystąpiliśmy do przygotowania Owocowej owsianki.
Na stołach pojawiły się deseczki, miseczki, nożyki, papierowe ręczniki i różnorodne owoce tj.: jabłka, banany, kiwi, kaki, winogrona, gruszki, granat, mandarynki, borówki. Nasza sala wypełniła się owocowym zapachem.
Przygotowanie
Po umyciu rąk i owoców rozpoczęliśmy obieranie i krojenie wszystkich produktów. Każdy dokonywał wyboru i odpowiadał za przygotowanie miseczki z określonym owocem. Dbaliśmy o to, aby ich nie mieszać. Efektem naszej pracy był długi szereg miseczek wypełnionych wszystkimi przyniesionymi owocami. Szczególnie dużo wysiłku włożyliśmy w krojenie jabłek i gruszek, ponieważ tych owoców było najwięcej. Naszą mrówczą pracę urozmaicił Jeremi wraz z Zuzią, którzy zaprezentowali nazwy, wygląd i zapachy różnorodnych przypraw. Jeremi, zaopatrzony w tarkę, przygotował także mus jabłkowy z cynamonem i poczęstował nim wszystkich, którzy wyrazili taką ochotę.
Degustacja
Jednak zanim rozpoczęliśmy degustację, zadbaliśmy o porządek. Wszystkie obierki i zużyte papierowe ręczniki umieściliśmy w przygotowanym worku, deseczki i nożyki odłożyliśmy na wskazane miejsca i dopiero wtedy na stołach mogły pojawić się miseczki, łyżeczki i serwetki. Po umyciu klejących się rączek przystąpiliśmy do komponowania naszej zdrowej przekąski.
Najpierw każda osoba otrzymała przygotowaną przez panią Szurkowską owsiankę. Następnie wszyscy rozpoczęli dodawanie do niej wybranych przez siebie owoców, dbając o to, aby nikomu nie zabrakło żadnego z nich, zwłaszcza tych, których było najmniej.
No i nareszcie nadeszła pora degustacji.
Przygotowane przez nas pożywne, zdrowe i kolorowe danie wszystkim bardzo smakowało. Byliśmy zadowoleni i dumni z wyniku naszej pracy.
Drugie dno
Pragnę zwrócić uwagę na jeszcze inne, nie mniej ważne efekty wspólnego działania, które miałam szczęście obserwować. Była to zgodna, pełna zapału współpraca, dostarczająca pozytywnych przeżyć, wzajemna troska i życzliwość wyrażana na każdym etapie zajęć oraz szczere pragnienie rozwoju i doskonalenia praktycznych umiejętności.
Mam nadzieję, że podobne przeżycia i wrażenia będą nam towarzyszyć podczas kolejnego kulinarnego spotkania.