Zdjęcie ze spotkania w ramach programu „Zdrowie nietrudne” w Szkole Podstawowej nr 38 w Poznaniu

Program „Zdrowe - nietrudne” - Spotkanie nr 6

W minioną środę na zajęciach świetlicowych w grupie uczniów z klasy 2b podjęliśmy wspólny wysiłek w celu przygotowania zdrowej potrawy. Było to leczo z kaszą kuskus.

Nasz gość

Gościem naszego spotkania była pani Joanna Szurkowska, mama Jeremiego, która od samego początku towarzyszyła realizacji programu Zdrowe – nietrudne udzielając fachowych porad i wsparcia. Tym razem zaproponowała swój udział pełniąc rolę „szefa kuchni”. Przyniosła specjalne urządzenie, dzięki któremu mogliśmy przygotować ciepłą potrawę, podobną do tej, którą Witaminka Celinka podała choremu Stefciowi. Ciekawe, która była lepsza. Myślę, że większość z nas nie miała wątpliwości.

Wielkie gotowanie

Zacznijmy jednak od początku. Wszystkie dzieci, dzięki zaangażowaniu swoich rodziców, przyniosły warzywa – cukinię, pomidory, paprykę, cebulę, marchew oraz pieczarki, a także dodatki: słonecznik, sezam, natkę pietruszki. Nasz gość dostarczył przyprawy, olej kokosowy oraz kolejne dodatki, które spotkały się z dużym zainteresowaniem dzieci. Wśród nich były m. in. buraczane chrupki. Na naszym głównym stole pojawiła się także świeża bazylia orasz puszka ciecierzycy.
Pani Szurkowska rozpoczęła pracę od przygotowania kaszy kuskus, prażenia słonecznika i sezamu, a następnie przystąpiła do dania głównego, czyli do lecza. My, natomiast, aktywnie i z wielkim zaangażowaniem dostarczaliśmy jej pokrojone warzywa i pieczarki, które wcześniej dokładnie umyliśmy. Pracowaliśmy w grupach. Każda z nich była odpowiedzialna za przygotowanie odpowiedniego składnika. Dzięki temu, nasze działania przebiegały sprawnie. Skutkiem ubocznym był jednak spory bałagan, co można wytłumaczyć dużą liczbą pracowitych kucharzy i dużą ilością potrzebnych do potrawy składników oraz sypkich dodatków. Wiedzieliśmy jednak, że zasiąść do stołu i degustować leczo będziemy mogli dopiero wtedy, gdy stoły będą czyste, kuchenne akcesoria pomyte i schowane, a miseczki, sztućce i serwetki ładnie ułożone.
Tak też sie stało.

Najprzyjemniejsza część zadania

Nastąpiła najprzyjemniejsza część naszego spotkania. Każdy z nas komponował swoją potrawę według własnych upodobań. Niektórzy jedli całość, czyli kaszę kuskus, leczo z pieczarkami, fetą, natką pietruszki, bazylią i innymi dodatkami, inny wybierali to, co najbardziej przypadało im go gustu. Każdy jednak chętnie degustował.

Podsumowanie

Miło było obserwować oraz aktywnie uczestniczyć w tym wspólnym działaniu zwieńczonym przygotowaniem i spożyciem potrawy. Dzieci zgodnie współpracowały, niosły pomoc potrzebującym osobom, chętnie myły brudne naczynia, a niektóre czerpały radość z zamiatania podłogi. Pracowitość i zaangażowanie uczniów były i są godne pochwały.

Dziękujemy

Niezwykłe słowa uznania należą się oczywiście pani Joannie Szurkowskiej, bez której pomocy, zaangażowania i fachowej wiedzy nie moglibyśmy przygotować takiej potrawy. Serdecznie dziękujemy i polecamy się na przyszłość.

Galeria zdjęć

Szkoła Podstawowa nr 38

ul. Romana Brandstaettera 6
61-659 Poznań

Dyrektor
Anna Sobczak

Wicedyrektor szkoły
Ewa Baszkiewicz

Lucyna Podolak
(61) 820-36-91 w. 34

telefon
61 820–36–91
email

Szkic budynku Szkoły Podstawowej nr 38 w Poznaniu
Szkoła Podstawowa 38 z Poznania wspiera akcję kart PEKA dla dzieci.